Σχετικά με το Project

Τι θα γίνω όταν θα μεγαλώσω; Πού θέλω να ζω; Τι επάγγελμα μου ταιριάζει;

Η απάντηση σε κάθε ερώτηση βρίσκεται μέσα μας. Το θέμα είναι τι δρόμους θα ακολουθήσουμε για να την βρούμε. Η πρωτοβουλία “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους- Roots are Routes” σχεδιάζει και οργανώνει δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού.

Φιλοσοφία του προγράμματος: Μαθαίνουμε κάνοντας. Ερχόμαστε σε επαφή με την φύση, γνωρίζουμε τοπικά επαγγέλματα που χάνονται, αναζητούμε νέους τρόπους εφαρμογής, δημιουργούμε με τα χέρια. Οι συμμετέχοντες δέχονται ερεθίσματα και καλλιεργούν τις δυνατότητες τους. Η μετάδοση της γνώσης μέσω διαγενεακής συνεργασίας και η ομαδική δουλειά συμπληρώνουν το ανθρωποκεντρικό μας προφίλ. Η τέχνη και οι νέες τεχνολογίες είναι μέρος της εργαλειοθήκης της μεθόδου RaR (Roots are Routes). Συνεργαζόμαστε με σχολεία, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, μουσεία, καλλιτεχνικούς οργανισμούς. Οι συνεργάτες των εργαστηρίων μας επιλέγονται με βάση τις ανάγκες των συμμετεχόντων και την φύση των δράσεων.

Η μέθοδος απευθύνεται σε μαθητές που θέλουν να εξερευνήσουν τον εαυτό τους, σε εκπαιδευτικούς που βλέπουν ολιστικά τον ρόλο της εκπαίδευσης, σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της εύρεσης εργασίας, σε γονείς που θέλουν να υποστηρίξουν το παιδί να χαράξει τον δρόμο που επιθυμεί.

Το “Roots are Routes – Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους” εγκαινιάζοντας την μεθοδολογία στο Αμβούργο της Γερμανίας και στο Μεσολόγγι εξοικειώνει μικρούς και μεγάλους μαθητές με τις τεχνικές της ναυπηγικής, του ψαρέματος, της υφαντικής και την τέχνη της χαρακτικής.

Φιλοδοξία του προγράμματος σε αυτή την φάση είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, να τα βιώσουν και να τα καταγράψουν με σύγχρονα μέσα. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης-Ιστορικό Μουσείο ΔΙΕΞΟΔΟΣ και στο Κέντρο & Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσω Κατράκη, τον Μάιο του 2018.

Το ντοκιμαντέρ των μαθητών, τα έργα τους και η καταγραφή της εμπειρίας και των τεχνικών που θα μάθουν, θα δημιουργήσουν μια γωνιά παραδοσιακών επαγγελμάτων – επαγγελματικού προσανατολισμού στην Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της ΔΙΕΞΟΔΟΥ στο Μεσολόγγι.

Συνεργάτες στην προσπάθεια αυτή είναι: το Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου, το Γυμνάσιο Αιτωλικού, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης – Ιστορικό Μουσείο Διέξοδος, το Κέντρο & Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσω Κατράκη, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, οι εναπομείναντες καραβομαραγκοί της περιοχής, ψαράδες με σταφνοκάρι και κυρίες που γνωρίζουν την τέχνη του αργαλειού.

Οι δράσεις διεξάγονται σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό και Ευηνοχώρι.

Ημερομηνίες δράσεων: Ιανουάριος 2018 – Μάιος 2018

Το έργο “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους/Roots are Routes” είναι μέρος του προγράμματος START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το έργο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.