Στο καΐκι του Τάκη Κοτσόργιου

Στο καΐκι του Τάκη Κοτσόργιου βρέθηκαν οι μαθητές της Ε’ τάξης του 2ου Δημοτικού.
Ο κ. Κοτσόργιος μίλησε στα παιδιά για την προσωπική του ιστορία ως επαγγελματίας ψαράς τα τελευταία 40 χρόνια.
Από την τελευταία του βόλτα στην θάλασσα, είχε κρατήσει να δείξει στα παιδιά κοράλλια, το γρασίδι του Ποσειδώνα, αστερία και σφουγγάρι. Με πολύ ενδιαφέρον όλα τα παιδιά ρώτησαν να μάθουν περισσότερα για ένα φυτό που δεν είχαν ξανακούσει. Ο Τάκης εξήγησε στα παιδιά ότι η Ποσειδωνία (γρασίδι του Ποσειδώνα) είναι ένα από τα σημαντικότερα φυτά της θάλασσας που μπορεί να βρει κανείς μόνο στη Μεσόγειο. Η ύπαρξη αυτού του φυτού στον βυθό δεικνύει την υγεία του οικοσυστήματος. Δεν έχει καμία σχέση με τα φύκια. Η Ποσειδωνία είναι δέντρο της θάλασσας με ρίζες, κορμό, φυλλώματα, λουλούδια και καρπό. Η συμβολή της είναι ότι αποτελεί όαση μέσα στον πυθμένα της θάλασσας. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα ψάρια, εναποθέτουν τα αυγά τους, προστατεύεται ο γόνος από κύματα και θηρευτές.

Η Ποσειδωνία κινδυνεύει από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τόνισε ο Τάκης, και έδωσε στα παιδιά να μυρίσουν και να αγγίξουν αυτό που ο ίδιος είχε ανασύρει με τα δίχτυα του.

Έπειτα δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για τα κοράλλια, τον αστερία και για τα σφουγγάρια που έδωσε στα παιδιά να δουν και να πιάσουν για να καταλάβουν την υφή.

Μετά πέρασε μέσα στο καϊκι όπου έδειξε με λεπτομέρεια τον τρόπο χρήσης όλων των μηχανημάτων, μίλησαν τα παιδιά στον ασύρματο και έβαλαν μπροστά την μηχανή. Μάλιστα συζητήθηκε και τι γίνεται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τα παιδιά φούσκωσαν το ειδικό σωσίβιο και είδαν και τις ναυτικές φωτοβολίδες.

Ιδιαίτερα συγκινημένος από την επίσκεψη των παιδιών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε λίγο καιρό θα δώσει το (10 ετών) καΐκι του για καταστροφή, αφού δεν μπορεί να συνεχίσει ως ελεύθερος αλιέας να εργάζεται (εξαιτίας πολλών νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που δεν μπορεί ένας αλιέας να ανταποκριθεί). Εξήγησε στα παιδιά ότι διαλέγει να δώσει το καϊκι προς καταστροφή (μια ενέργεια που επιδοτείται) αφού κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να το αγοράσει και να συνεχίσει το επάγγελμα. Είπε επίσης ότι αντί για καταστροφή αυτά τα καΐκια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες οικοτουριστικές δραστηριότητες.

Χαιρέτησε τα παιδιά και τους είπε χαρακτηριστικά “Η γνώση έχει νόημα όταν μεταδίδεται”.

Τα παιδιά συνοδεύονταν από την δασκάλα τους Δέσποινα Κανελλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *