Σεμινάριο ντοκιμαντέρ

Οι μαθητές του Λυκείου Ευηνοχωρίου που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πριν λίγες μέρες μαθήματα δημιουργίας ντοκιμαντέρ και αφήγησης από τον σκηνοθέτη- δημιουργό ντοκιμαντέρ Τάσο Αλευρά. Ο Τάσος ταξίδεψε από την όμορφη Θεσσαλονίκη για να μυήσει του μαθητές στον μαγικό κόσμο της κινηματογραφικής αφήγησης μέσα από ένα διήμερο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του σχολείου και του ναυπηγείου.

Στόχος των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα είναι η κατασκευή μιας μεσολογγίτικης παραδοσιακής γαΐτας με τη βοήθεια ειδικού καραβομαραγκού που παρέχει στους μαθητές όλες τις απαραίτητες γνώσεις. Για να μείνει, όμως, αναλλοίωτη στη μνήμη όλων αυτή η ξεχωριστή εμπειρία και να καταγραφεί ένα σημαντικό για την περιοχή μας επάγγελμα που τείνει να αφανιστεί, οι μαθητές θα κινηματογραφήσουν την κατασκευή της γαΐτας με στόχο τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, ως παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές.

Τις δυο μέρες οι μαθητές παρακολούθησαν αρκετά ντοκιμαντέρ, συζήτησαν διαφορές και ομοιότητες, ήρθαν  σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους κινηματογράφησης και αφήγησης και άρχισαν να εξοικειώνονται με επαγγελματικές κάμερες λήψης χρησιμοποιώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό. Παράλληλα, χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας (ομάδα παραγωγής, ομάδα άρτιας κινηματογράφησης, ομάδα έρευνας, ομάδα μοντάζ) και δημιούργησαν με τη βοήθεια του Τάσου τη δομή που πρέπει να ακολουθήσουν για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ τους.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν ιδιαίτερα μεγάλος με τους νέους ρόλους που κλήθηκαν να αναλάβουν. Την δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου επισκέφτηκαν μαζί με τον Τάσο το ξυλουργείο και τον καραβομαραγκό.  Εκεί με την καθοδήγησή του είδαν πολλές πρακτικές λεπτομέρειες που θα χρειαστούν τον επόμενο καιρό.  

Όλοι ανυπομονούμε να απολαύσουμε το αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *