Μαθαίνοντας το “Σταφνοκάρι” στο Αιτωλικό

Στο Αιτωλικό μαζί με τον ψαρά Νίκο Καβαλιέρη βρέθηκαν οι μαθητές της Ε’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου. Εκεί συνάντησαν τον ιδιοκτήτη ενός από τα δύο εναπομείναντα πριάρια με τον μηχανισμό σταφνοκάρι Τα παιδιά με τη βοήθειά του είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την παραδοσιακή τεχνική ψαρέματος με «σταφνοκάρι».
Πρόθυμος και φιλόξενος ο Νίκος Καβαλιέρης, επαγγελματίας ψαράς, τους εξήγησε τι είναι το «σταφνοκάρι», από τι αποτελείται και πώς λειτουργεί. Οι μαθητές είχαν τη χαρά να μπουν στο πριάρι ανά ομάδες και να συζητήσουν μαζί του για την κατασκευή του, τον τρόπο χρήσης του, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής της τεχνικής.
Μόλις ο καιρός το επιτρέψει οι μικροί μαθητές θα επανέλθουν στο Αιτωλικό για μια μικρή βόλτα στη λιμνοθάλασσα με το πριάρι.
Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Δέσποινας Κανελλή, χρησιμοποίησαν τα μπλοκ ζωγραφικής τους και τα τετράδιά τους για να κρατήσουν τις δικές τους σημειώσεις. Κάποιοι μαθητές σχεδίασαν το πριάρι με το σταφνοκάρι, άλλοι κατέγραψαν τα όσα τους διηγήθηκε ο Νίκος Καβαλιέρης και άλλοι τα συναισθήματά τους από την όμορφη αυτή εμπειρία. Από τις καταγραφές των παιδιών θα δημιουργηθεί ένα όμορφο λεύκωμα ως ανάμνηση της μικρής τους «περιπέτειας».
Σειρά μετά το ψάρεμα με σταφνοκάρι είχε η επίσκεψη στο Μουσείο Κατράκη, όπου οι μικροί μαθητές περιηγήθηκαν στα έργα της μεγάλης χαράκτριας και πήραν πληροφορίες για την τεχνική της χαρακτικής. Τα έργα μάγεψαν τα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που η θεματική τους αντλείται από τη ζωή των ψαράδων.
Οι μαθητές συνοδεύονταν επίσης από τον δάσκαλο τους των καλλιτεχνικών Ηλία Βασιλό με τον οποίο συζήτησαν για την χαρακτική τέχνη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στο Λιμεναρχείο Μεσολογγίου που ήταν σε ετοιμότητα και βρέθηκε στον χώρο για να συνδράμει στις προσπάθειες μας. Ευχαριστίες και στον Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου για την παροχή σωσιβίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *